Læserindhold: Kønsbekræftende kirurgi

SHINE, basisgruppe
Dette er et læserindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

“Med plastikkirurgiens hjælp er det muligt at skifte køn. Men hvordan?” Sådan starter beskri- velsen af forrige uges oplæg afholdt af SAKS og SPLAS om netop kønskirurgi. Et spændende og utroligt vigtigt emne, særligt i lyset af nye lovforslag og en ny bølge af anti-trans strømnin- ger rundt omkring i verden. I forbindelse med oplægget har vi diskuteret ordet "kønsskifte" og de konnotationer, det har.

Transpersoner kan føle kønsdysfori over deres krop, dvs. en følelse af ubehag, der opstår, når ens krop ikke stemmer overens med ens egen kønsforståelse. Kønsbekræftende kirurgi er én mulighed for at få en følelse af overensstemmelse mellem krop og identitet. Det er misvisende for mange transpersoner at kalde det et kønsskifte, da operationerne bekræfter dem i deres køn. Transpersoner er det køn, de identificerer sig med, ligegyldigt om de vælger at få medi- cinsk behandling eller ej.

Som kommende læger er det vigtigt, at vi reflekterer over vores sprogbrug, da det har stor indvirkning på patienternes oplevelse af sundhedsvæsenet. Vores job er at sikre, at vores pa- tienter føler sig respekterede og mødt hvor de er. Det er især vigtigt, når det kommer til kirur- giske indgreb, der er så tæt sammenflettet med patienternes identitet.

Kønsminoriteter har i forvejen mange udfordringer i sundhedssystemet - kønsbekræftende behandling er notorisk svært at få adgang til, mange transpersoner oplever at blive fejlkønnet og/eller mistænkeliggjort af deres sundhedspersonale - begge dele tydelige barrierer imod at opsøge lægehjælp. Dette lærte vi til SHINE’s eget oplæg “Transpersoners vej gennem sund- hedssystemet” i februar, hvor vi hørte fortællinger og perspektiver fra transpersoner og foræl- dre til transpersoner ifm. mødet med sundhedsvæsenet. Derfor er det afgørende, at der gøres en indsats for at de oplever, at deres bekymringer og ønsker anerkendes og respekteres. Hvis vi ikke gør det, kan det føre til, at transkønnede patienter mister tilliden til sundhedsvæsenet og går glip af vigtig behandling, og i værste fald kan dette have fatale konsekvenser. Kønsbe- kræftende behandling redder liv.

Det er ordlyden på Rigshospitalets officielle hjemmeside, som har inspireret titlen på oplæg- get ved SAKS og SPLAS. Vi håber, at vi som kommende sundhedspersoner vil medvirke til at opdatere sproget både i almen praksis, på hospitalerne og på tværs af sundhedsvæsenet. Ansvaret for at der implementeres et mere hensigtsmæssigt sprog i alle henseender kan na- turligvis ikke udelukkende falde på studerende og yngre læger, men vi har en unik mulighed for at præge hospitalsafdelinger og praksisser ifm. klinikophold, studiejobs og i vores omgang med læger til undervisning. At bruge det rigtige sprog gør en verden til forskel for trans- og nonbinære personer. Vi kan gøre en forskel.

- Indsendt af basisgruppen SHINE

Forrige
Forrige

1. maj quiz: Approprier du arbejderklassen?

Næste
Næste

Skal vi have medlidenhed med gerningsmanden fra Korsør?